Zabava & Moda

Ploče pobeđuju CD u Britaniji

"Vrednost prodatih ploča trebalo bi da bude veća od prodaje CD u 2021. godini, i to po prvi put od kasnih osamdesetih godina", kažu za BBC iz BPI.

LONDON, 09. jul 2021.(FoNet) – Čuveni britanski lanac supermarketa “Sejnzberis” odlučio je da obustavi prodaju kompakt (CD) i DVD diskova, javlja BBC, navodeći kako se ove godine, po prvi put od perioda 80-ih, očekuje da bude prodato više ploča nego kompakt diskova koji su, kako primećuju, “izmišljeni kako bi uništili ploče”.

Iz “Sejnzberisa” su odluku o prestanku prodaje CD i DVD diskova obrazložili novim navikama kupaca, koji omiljenu muziku sve više kupuju onlajn, posredstvom servisa poput Spotifaja ili Dizera, ali BBC istovremeno ističe da ostali veliki trgovinski lanci u Britaniji, poput Teskoa, Morisonsa i Aldija za sada nemaju nameru da povuku diskove sa svojih rafova.

Tokom prošle godine, vrednost prodatih kompakt diskova dostigla je 115 miliona funti što, prema podacima Britanske fonografske industrije (BPI), ukazuje na višegodišnji pad vrednosti prodaje, dok je u isto vreme prodaja ploča dostigla rekordnih 86 miliona funti, a očekuje se njen dalji rast.

“Vrednost prodatih ploča trebalo bi da bude veća od prodaje CD u 2021. godini, i to po prvi put od kasnih osamdesetih godina”, kažu za BBC iz BPI.

“Radi se o tome da su ploče danas izuzetno popularne, a diskovi su jednostavno izašli iz mode”, rekao je za BBC poznavalac prilika u muzičkoj industriji Grejem Džons, ali i poručio da nije još vreme da se proglasi “smrt CD”.

Slični članci

Back to top button