Globus

Snage Sjevernog Kipra spriječile veliki brodolom i spasile 175 migranata iz Sirije

Gumeni čamac sa sirijskim migrantima tonuo je nedaleko od obale Sjevernog Kipra, a među spašenim je bilo 30 žena i 69 djece

LEFKOŠA (AA) – Snage sigurnosti Turske Republike Sjeverni Kipar danas su spasile 175 sirijskih migranata koji su u Sredozemnom moru plovili gumenim čamcem.

Gumeni čamac sa sirijskim migranatima tonuo je nedaleko od obale Sjevernog Kipra, a među spašenim je bilo 30 žena i 69 djece, kazao je za AA neimenovani sigurnosni izvor.

Spašeni Sirijci prebačeni su u sportsku dvoranu u priobalnom sjevernokiparskom gradu Iskele, gdje im je pružena ljekarska i humanitarna pomoć.

Načelnik Iskele Hasan Sadikoglu za AA je kazao da su mještani tog grada pritekli upomoć spašenim sirijskim migrantima i da su tako pokazali veliku humanost i solidarnost s njima.

“Svi su donosili odjeću za djecu i odrasle, a pridružili su im se i vlasnici trgovina koji su također donijeli pomoć. Formirat ćemo krizni stol na kojem ćemo odlučiti kako dalje da postupamo“, kazao je Sadikoglu.

Susjedna Turska zbrinjava 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, više nego ijedna druga zemlja u svijetu. Turske vlasti su nedavno kazale da više ne mogu kontrolirati prelazak tražilaca azila iz Turske ka Evropi. To se odnosi isključivo na kopneni dio turske granice, ali ne i za morske rute koje turska obalska straža pokriva zbog velikog rizika po ljudske živote.

Slični članci

Back to top button