Zdravlje

Erdogan: Maske su besplatne za sve građane

221 milion dolara prikupljen u okviru Nacionalne kampanje solidarnosti.

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će zahvaljujući brojnim mjerama koje su na vrijeme poduzeli prevazići epidemiju koronavirusa paralelno sa Evropom i svijetom.

“Turska će u Istanbulu uspostaviti još dvije bolnice kapaciteta 1.000 kreveta. Također, s 20.000 testova za koronavirus dnevno, turski zdravstveni sistem bilježi još jedan važan uspjeh“, kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta održanog putem video konferencije.

Istakao je također kako će turske vlasti uraditi sve da pruže potrebnu pomoć svojim građanima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

“Započeli smo potrebne pripreme za pružanje pomoći za još 2,3 miliona domaćinstava u Turskoj“, rekao je Erdogan, dodajući da je njegova zemlja poduzela brojne mjere u okviru borbe s koronavirusom.

“Zahvaljujući mjerama koje preduzimamo i dodatnim mjerama koje ćemo preduzeti, prevazići ćemo ovu epidemiju paralelno sa Evropom i svijetom”, kazao je turski predsjednik.

Istakao je također da je u okviru Nacionalne kampanje solidarnosti, pokrenute prošle sedmice, već prikupljeno 1,5 milijardi lira (preko 221 milion dolara).

Izjavio je i kako je u Turskoj strogo zabranjeno prodavati maske i uzimati novac.

“Maske u marketima su također besplatne. Imamo dovoljno maski za sve naše građane do završetka epidemije. Kao država, odlučni smo da osiguramo besplatne maske za sve naše građane”, kazao je Erdogan.

Naglasio je na kraju kako se zdravstveni sistem u Turskoj veoma dobro nosi sa epidemijom.

Slični članci

Back to top button