Zdravlje

Rasizam među francuskim doktorima

Coulibaly je u kolumni za nacionalne novine naveo da su dvojica doktora takve stavove iznijeli vođeni "kolonijalnom sviješću"

DAKAR (AA) – Abdul Latif Coulibaly, portparol predsjednika Senegala Mackyja Sallija, oštro je kritikovao razgovor dvojice francuskih doktora u kojem poručuju kako bi lijekove i vakcinu protiv koronavirusa trebalo testirati na području Afrike.

Coulibaly je u kolumni za nacionalne novine naveo da su dvojica doktora takve stavove iznijeli vođeni “kolonijalnom sviješću”.

Naglasio je da takve riječi duboko omalovažavaju ljude na afričkom kontinentu te bez ikakve sumnje iskazuju pravi rasizam, zbog čega je i sam šokiran ovakvim postupkom francuskih doktora.

“Takvi stavovi su zasigurno proizvod kolonijalne prošlosti koja je ostavila pogubne posljedice ali i idiotizma koji se reflektovao i na samu kulturu. Kolonijalna svijest se ponovo očituje u odnosima mnogih zapadnih intelektualaca i zvaničnika s Afrikom”, napisao je Coulibaly.

Generalni direktor Nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja Camille Locht i šef Odjela za hitne slučajeve bolnice Cochin u Parizu Jean-Paul Mira govorili su za televiziji “LCI” o istraživanju koje se bavilo time koliko je vakcina BCG protiv tuberkuloze efikasna protiv COVID-19.

“Ako mogu biti provokativan, zar ne bismo trebali raditi ovo istraživanje u Africi, gdje nema maski, nema tretmana, nema reanimacije”, rekao je Mira, te dodao: “Kao što je učinjeno u nekim studijama protiv AIDS-a, gdje koriste prostitutke za testiranje nekih stvari, jer znaju da su izložene i da se ne štite, šta mislite?”

Locht je odgovorio na prijedlog Mire, te kazao:

“U pravu ste. Razmišljamo o tome da napravimo BCG studiju u Africi. Pokrenut ćemo studiju.”

Ovakve izjave francuskih doktora na društvenim medijima opisane su kao rasističke i prokomentarisane kao nastavak kolonijalizma drugim sredstvima.

Slični članci

Back to top button