Globus

U Gazi počeo Sajam palestinskih proizvoda

Organizator sajma je Palestinska industrijska komora, a posjetioci će tri dana moći vidjeti palestinske proizvode iz oblasti industrije, prehrane, rukotvorina i drugih sektora

GAZA (AA) – Uprkos dugogodišnjoj potpunoj blokadi, u Gazi je danas otvoren Sajam palestinskih proizvoda, javlja agencija Anadolija.

Organizator sajma je Privredna unija Palestine, a posjetioci će tri dana moći vidjeti palestinske proizvode iz oblasti industrije, prehrane, rukotvorina i drugih sektora.

Zvaničnik Trgovinske komore Gaze Mahir et-Taba za AA je kazao da je izuzetno važno da se sajam održava u Gazi u jednom od najtežih perioda za industriju i privredu tog blokiranog palestinskog pojasa.

On je kazao da su industrijska postrojenja i fabrike u Gazi u velikoj mjeri uništene tokom izraelskih napada, a da je Gaza godinama pod potpunom izraelskom blokadom.

“Izrael sprječava uvoz sirovina i opreme u Gazu. Blokiran je i izvoz robe iz Gaze ka Zapadnoj obali ili inozemstvu. Međutim, ovaj sajam je potvrda da je palestinska industrija još uvijek živa i da pruža veliki otpor“, kazao je Taba.

Sajam u Gazi će biti otvoren do utorka, kada će u sličnom formatu biti otvoren i na području okupirane Zapadne obale.

Izrael od 2007. godine pod potpunom blokadom drži Gazu u kojoj živi blizu dva miliona Palestinaca.

Slični članci

Back to top button