Zdravlje

Devojčici operacijom vraćen vid

Afganistanska porodica sa dvije djevojčice blizankinje našla je utočiste u Turskoj. Jedna od njihove dvije kćeri, koje su s godinu dana izbubile značajan procenat vida, uspješno je operisana u Turskoj te joj je vraćen vid, javjla Anadolija.

Zahvaljujući podršci Ministarstva zdravstva Republike Turske, sestra Zohreh Ahmadi podvrgnuta je transplantaciji rožnice i ponovo joj se vraćen vid.

Bliznakinje iz porodice Ahmadi su se razboljele sa svega godinu dana, te su izgubile značajan procenat vida. Obzirom da u Afganistanu nisu bile u mogućnosti liječiti se, porodica je preselila u Iran, a nakon toga u Tursku, tačnije u grad Nevsehir.

Zahvaljujući podršci Ureda guvernera Nevsehira i Ministarstva zdravstva Turske, jedna od sestara Zohreh je prebačena u Ankaru, gdje je obavljena transplatacija rožnice, na osnovu čega joj se vratio vid.

Porodica trenutno čeka da se pronađu rožnice i za njihovu drugu kćerku Fatemeh Ahmadi.

Majka Khaledeh Ahmadi je kazala kako njene kćerke već šest godina imaju probleme s vidom, te kako su sretne što su uspjele ovaj problem riješiti.

“Moje kćeri su se razboljele dok su imale po godinu dana. Dobile su temperaturu i odvela sam ih doktoru. Nakon što su primile injekciju, zatvorile su oči i nisu ih otvarale cijeli mjesec. Otišli smo u Iran radi operacije, no nismo imali novac da to uradimo. Potom smo došli u Tursku, ovdje su nam pomogli. Jedna moja kćerka ponovo vidi. Veoma smo sretni i hvala svima”, kazala je Ahmadi.

Slični članci

Back to top button