Zdravlje

Cilj prve vakcine je da smiri paniku i stiša pandemiju

Platforma na kojoj je proizvedena vakcina je adenovirus, koji često izaziva prehlade kod ljudi, a koji je ovde iskorišćen kao nosač gde je ugrađen mali deo genoma koji može da isprovocira imunoodgovor na koronavirus, objasnila je Dr Elizabeta Ristanović.

Doktorka Elizabeta Ristanović rekla je da je „sputnjik 5” (ruska vakcina protiv kovida 19) prva vakcina koja ima za cilj da smiri paniku, da stiša pandemiju kako bi svet nastavio tamo gde je stao.

Dr Ristanović, molekularni biolog i fiziolog na VMA, rekla je za RTS da je „Gamalej” poznati ruski institut za mikrobiologiju.

„To je vrlo kredibilan institut koji ima svoju istoriju. Nikolaj Gamalej je otac mikrobiologije, on je bio đak Pasterovog instituta i on je prvi u Rusiju doneo vakcinu protiv besnila”, rekla je doktorka Ristanović.

Prema njenim rečima, Institut „Gamalej” je jedini u svetu dobio licencu za vakcinu protiv ebole, upravo na platformi na kojoj je proizvedena i vakcina protiv kovida 19, na adenovirusnoj platformi.

Istakla je da je vakcinu protiv ebole primilo oko 2.000 ljudi u Gvineji.

Takođe, kaže, naučnici sa tog instituta su intenzivno radili i na proizvodnji vakcine protiv gripa, sarsa i mersa i verovatno su ta iskustva iskoristili i za ovu vakcinu.

Na pitanje da li treća faza ispitivanja može da pokaže da je vakcina neefikasna ili cak nebezbedna, doktorka je odgovorila da će vreme dati svoju reč.

„Što se tiče ove vakcine, sudeći po mehanizmu, odnosno platformi na kojoj je proizvedena, može se reci da je bezbedna, što se tiče njene efikasnosti o tome će se suditi na osnovu imunoodgovora, odnosno zaštite koju pruža”, rekla je doktorka.

Slični članci

Back to top button