Zdravlje

U Hrvatskoj 90 hiljada dementnih

U Hrvatskom novinarskom domu održan je okrugli stol "Razgovarajmo o demenciji - prekinimo stigmu"

ZAGREB (AA) – Demencija je globalni problem kojem su glavni uzrok starenje stanovništva i Alzheimerova bolest, a samo u Hrvatskoj oboljelo je oko 90.000 osoba zbog čega je potrebno donošenje nacionalne strategije, poručeno je na okruglom stolu “Inovacije u skrbi za oboljele od demencije na podunavskom području”.

U Hrvatskom novinarskom domu održan je okrugli stol “Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu” kao doprinos Grada Zagreba projektnim aktivnostima EU Projekta “Inovacije u skrbi za oboljele od demencije na podunavskom području”, kojem je Zagreb pridruženi partner. 

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo Grada Zagreba za demenciju tijekom rujna organiziraju javnozdravstvenu akciju “Dani demencije” s ciljem senzibiliziranja javnosti te podizanja razine informiranosti i znanja opće populacije o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od demencije, njihove obitelji i osobe koje o njima skrbe.

Dugovječnost je najveći rizik koji dovodi do demencije, ljudi danas žive dulje i to je razlog zašto ima više demencije čiji je najčešći uzrok Alzheimerova bolest. Riječ je o fenomenu koji je postao jedan od globalnih javnozdravstvenih prioriteta, istaknuto je na okruglom stolu.

Slični članci

Back to top button