Zdravlje

Igrice remete srčani ritam kod osjetljive djece

Srčani problemi otkriveni kada su se djeca onesvijestila tokom igranja.

Ljekari već dugo znaju da bavljenje sportom visokog intenziteta može pokrenuti ozbiljne probleme sa srčanim ritmom kod osoba koje imaju određena srčana stanja. Igranje komjuterskih igrica, naročito ratnih, može biti okidač.

Izvještaj istraživača iz Australije opisuje dva nepovezana slučaja djece koja su se onesvijestila tokom igranja elektronskih ratnih igara.

Sva ova djeca imala su osnovne uslove koji utiču na električni sistem srca i mogu biti opasni po život. Ali u dva slučaja, srčani problem otkriven je tek nakon što su se djeca onesvijestila tokom igranja.

U prvom slučaju, desetogodišnji dječak iznenada je izgubio svijest kod kuće nakon što je pobijedio u ratnoj igrici, navodi se u izvještaju, objavljenom 19. septembra u časopisu “New England Journal of Medicine”.

Dječak se ubrzo osvijestio i činilo se da je sve u redu. Ali kasnije je dječak doživio srčani zastoj u školi zbog stanja opasnog po život poznatog kao ventrikularna fibrilacija, u kome srce podrhtava umjesto da kuca pravilno.

Dijagnostifikovano mu je rijetko stanje zvano kateholaminergička polimorfna ventrikularna tahikardija (CPVT), poremećaj srčanog ritma koji je posljedica genetske mutacije, saopštio je Nacionalni instituti za zdravlje.

Drugi slučaj se odnosio na 15-godišnjeg dječaka koji je prethodno bio podvrgnut operaciji srca kako bi popravio otvor na srcu sa kojim je rođen.

Dječak je počeo da se onesvješćuje kada je trebalo da pobijedi u ratnoj igrici koju je igrao. Dijagnostifikovana mu je ventrikularna tahikardija, poremećaj srčanog ritma kod koga srce kuca brže nego normalno, a donje komore srca nisu u sinhronizaciji sa gornjim komorama, saopšteno je iz klinike Mejo.

Slični članci

Back to top button