Zdravlje

Smokva, blagotvorna za zdravlje

Smokva je korisna i za psihičku stabilnost.

Samo pet smokvi na dan obezbjeđuje više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je takođe bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma

Danas ima 600 različitih vrsta smokve. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa.

Uživanje u svježim i suvim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog holesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Ona sadrži više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća – posebno je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti nivo holesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan obezbjeđuje više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je takođe bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma. Sadrži i triptofan, koji podstiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.

U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezijuma. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjicaja psihičkih stresova i pravi je melem za nervni sistem.

Slični članci

Back to top button