Novo

Sirija: Assadov režim proglasio uslovno primirje u Idlibu

Uslovno primirje proglašeno tokom 13. runde mirovnih pregovora o Siriji u Nursultanu

IDLIB (AA) – Režimska vlast Bashara al-Assada u Siriji, u četvrtak, je objavila uslovno primirje u Idlibu, u kojem su Rusija i Turska proglasile zonu deeskalacije kako bi spriječili agresivne akte.

Snage odane režimu, koje su pojačale napade u regionu ubrzo nakon sporazuma u Sochiju iz septembra 2018. godine, proglasile su, tokom 13. runde mirovnih pregovora o Sriji u kazahtsanskom Nursultanu, uslovno primirje u zoni deeskalacije Idlib počevši od sinoć, objavila je SANA, službena novinska agencija odana Assadove vlasti.

“Sporazum predviđa da se teroristi povuku skoro 20 kilometara u dubinu od linije deeskalacije Idliba i da povuku teško i srednje naoružanje“, navela je SANA, citirajući vojni izvor.

U razgovoru sa novinarima nakon zvaničnih sastanaka u sklopu mirovnih pregovora, specijalni ruski izaslanik za Siriju Alexander Lavrentiev pozdravio je odluku režima o proglašenju primirja u Idlibu.

“Među temama razgovora bile su situacija u zoni deeskalacije Idliba i na sjeveroistoku Sirije, mjere izgradnje povjerenja između sukobljenih strana, povratak izbjeglica, humanitarna situacija i poslijeratna obnova“, dodao je Lavrentiev.

Nakon razgovora šeik Rami Dosh, predsjedavajući Vrhovne skupštine sirijskih plemena i klanova rekao je:

“Sirija pripada svima. Dovoljna je za sve. Separatističke organizacije ne mogu podijeliti ovu zemlju.“

Dosh je dodao da kurdski narod pati zbog terorističkih akcija YPG/PKK-a, kao i svi ostali u regionu.

Razgovorima je prisustvovala i turska delegacija, koju je predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal.

Glavni sastanak 13. kruga pregovora biće održan danas uz prisustvo predstavnika Assadovog režima i vojne delegacije sirijske opozicije.

Na sastanku će kao posmatrači biti prisutni zvaničnici iz Jordana, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice i predstavnici Međunarodnog Crvenog polumjeseca.

Razgovori u Nursultanu, ranije Astani, traju od januara 2017. godine uz garanciju Turske, Rusije i Irana.

Sirija je zarobljena u burnom građanskom ratu od početka 2011. godine, kada su snage Assadovog režima s neočekivanom svirepošću pokušale ugušiti prodemokratske proteste. Od tada je, prema podacima UN-a, stotine hiljada ljudi ubijeno, a više od 10 miliona raseljeno

Slični članci

Back to top button