Globus

U SAD ubistvo tamnoputog muslimana na vjerskoj osnovi

Nevladina organizacija u SAD-u objavila je video snimak na kojem se vidi kako policija i na vjerskoj osnovi vrijeđa tamnoputog muslimana Muhammeda Muhaymina koji je podlegao povredama zadobijenim tokom tog brutalnog hapšenja, javlja Anadolija.


Snimak brutalnog hapšenja iz Phoenixa u Arizoni je objavljen na internet stranici udruženja Muslim Advocates, a na njemu se vidi i čuje Muhayminov vapaj: “Allahu, pomozi mi”, policajac odgovara: “Je li? Allah? On ti trenutno neće pomoći.”

“Ubistvo Muhammeda Muhaymina koje je policija Phoenixa počinila, vrijeđajući muslimansku vjeru”, naslov je uz koji je objavljen video koji je snimljen kamerom na uniformi policajca Jasona Hobela.

Incident se dogodio 4. januara 2017. godine ispred zgrade za socijalnu njegu u Phoenixu. Policija je Muhaymina uhapsila zbog pokušaja da u toalet uđe s psom. Muhaymin se protivio hapšenju i nije bio naoružan, a policija je primijenila silu. Žrtva se u više navrata žalila da ne može disati jer mu je policija vršila veliki pritisak na vrat, glavu i prsa. Muhaymin je preminuo na mjestu incidenta.

U sudskim dokumentima se navodi da je Muhaymin imao mentalnih zdravstvenih problema, a njegova smrt nalik je smrti Georga Floyda koji je krajem maja ove godine također preminuo od posljedica brutalnog hapšenja u Minneapolisu. Muhaymin i Floyd su preminuli tokom sličnih brutalnih hapšenja nakon višeminutnog gušenja na tlu koje su policajci vršili nad njima dok su bespomoćni i vezanih ruku ležali na tlu. Obojica su vapili: “Ne mogu disati.“

Iz organizacije Muslim Advocates pozvali su gradonačelnicu Phoenixa Kate Gallego da s dužnosti udalji četvericu policajaca koji su bili vinovnici Muhayminovog hapšenja.

izvor: AA

Slični članci

Back to top button