Novo

Novi Pazar se Danom žalosti seća žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Od jutros zastave na javnim ustanovama spuštene na pola koplja, iz ugostiteljskih objekata se ne čuje muzika, a zabranjeno je organizovanje događaja zabavnog karaktera

NOVI PAZAR (AA) – Na teritoriji grada Novog Pazara, a odlukom Skupštine grada koja datira iz jula 2015. godine, danas je Dan žalosti u znak sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

U Novom Pazaru od jutros zastave na javnim ustanovama spuštene su na pola koplja, u ugostiteljskim objektima je tiho i bez muzike, a skupštinskom odlukom zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obeležavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Tradicionalno i ove godine, organizovanim prevozom iz Novog Pazara put Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari krenuo je veliki broj građana, kako bi klanjali dženazu-namaz i proučili dovu za 33 žrtve genocida koje će biti sahranjene danas u mezarju memorijalnog centra Potočari.

Ukopu i komemoraciji u Potočarima i ove godine prisustvovaće delegacije grada Novog Pazara i drugih opština Sandžaka.

Podsetimo, odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na sednici održanoj 6. jula 2015. odluku da se na teritoriji Novog Pazara 11. jul proglasi Danom žalosti i Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tom odlukom najoštrije se osuđuje genocid te svako poricanje genocida. Skupština je tada izrazila saosećanje sa porodicama žrtava, ali je osudila i ostale zločine koji su se dogodili tokom devedesetih godina.

Tekst te odluke zajedničkim radom sastavili su šefovi četiri odborničke grupe bošnjačkih stranaka u lokalnom parlamentu, a usvojena je jednoglasno, jer toj sednici nisu prisustvovali odbornici srpske nacionalnosti.

„Preduslov za mir je priznanje i prihvatanje istine sa zbivanjima koja su se odigrala tokom devedesetih godina. Donošenje odluke predstavlja prvi korak ka konsolidaciji i poboljšanju odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda. Ovaj odnos je za naš grad posebno bitan, jer u njemu živi većinsko bošnjačko stanovništvo. Dakle, najveći broj pripadnika naroda nad kojim je izvršen genocid u Srebrenici“, rekao je tada za skupštinskom govornicom, obrazlažući odluku, šef odborničke grupe „Za evropski Novi Pazar“ Muamer Bačevac.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji donelo je 10. jula 2005. godine, na trećoj vanrednoj sednici Vijeća, povodom decenije genocida u Srebrenici, odluku o proglašenju 11. jula za nacionalni blagdan Bošnjaka u Sandžaku. Taj dan proglašen je Danom sećanja na sve bošnjačke civilne žrtve od 1912. godine, pa do genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća u više navrata je od Vlade Republike Srbije i predsednika države zatraženo da se 11. jul, Dan sećanja, proglasi i obeležava kao Dan žalosti u Republici Srbiji.

U Novom Pazaru pre devet meseci, a u prisustvu članica udruženja “Majke Srebrenice”, otvoren je plato nazvan po preminuloj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović. Plato “Hatidža Mehmedović” zajedno su tada otvorili prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac i predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloletan, imao je svega 16 godina. Najstarija žrtva koja će danas biti ukopana je Šaha Cvrk, ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Slični članci

Back to top button