Balkan

Đukanović: Ideja velikodržavnih nacionalizama u regionu je vrlo živahna

Ključni cilj je dostizanje evropskog kvaliteta života, rekao je Đukanović.

BUDVA (AA) – Države regiona treba da se vrate svojoj evropskoj kući, usvajanjem evropskih sistema vrijednosti. Ako EU balkansko pitanje ne prepozna, onda će prostor za strateške političke manipulacije prepoznati drugi, poruka je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Izlaz je razvoj, ekonomski i demokratski. Strateški kurs da bi smo taj razvoj povratili jeste povratak svojoj evropskoj kući, evropskom sistemu vrijednosti. Ključni cilj je dostizanje evropskog kvaliteta života“, rekao je Đukanović.

Zato, po njegovom mišljenju, ovo nije samo balkansko pitanje, već evropsko i evroatlantsko.

„Jer ja doživljavam svaki kutak Evrope zonom prioritetnog interesa EU i NATO-a. Ako mi ga tako ne prepoznamo iz NATO-a i EU, govorim u prvom licu množine, znam da Crna Gora nije u EU, ali je jasno deklarisala namjeru i ako mi to ne prepoznamo, onda će to kao prostor za svoje strateške političke manipulacije prepoznati i prepoznaju drugi“, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je ipak pozvao na dodatni oprez.

„Nemojte da se zanosimo da je ovaj region definitivno i superiorno krenuo putem usvajanja evropskog i evroatlantskog sistema vrijednosti. Ta borba je veoma aktuelna. Svi smo pomislili da smo nakon Dejtonskog sporazuma 1995. godine pobijedili ideje velikodržavnih nacionalizama u regionu. Kao što vidimo, nismo. Mi smo ih pobijedili u jednoj borbi, ali taj rat nije završen. Taj velikodržavni nacionalizam, njegova ideja je vrlo živahna ai ona se kao što vidimo ciklično obnavlja“, istakao je Đukanović.

Slični članci

Back to top button