Balkan

Crna Gora: Počela školska godina pod posebnim epidemiloškim mjerama

Prema uputstvima Ministarstva obrazovanja i Instituta za javno zdravlje u školama je obavezno nošenje maski i poštovanje distance, dok u učionici istovemeno ne smije biti više od 15 učenika

PODGORICA (AA) – Nova školska godina počela je danas u Crnoj Gori, a nastava u osnovnim i srednjim školama prilagođena je novim epidemiloškim mjerama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon polugodišnje pauze izazvane epidemijom koronavirusa, nastava je počela u svim crnogorskim školama za đake od prvog do šestog razreda, dok će učenici sedmog, osmog i devetog razreda nastavu pratiti online uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi. Nakon pojave prvih slučajeva koronavirusa u martu nastava se nije održavala u školama,već su učenici pohađali online časove.

Pred Osnovnom školom “Savo Pejanović“ u Podgorici prvaci i njihovi roditelji čekali su početak prvog školskog dana. Prema uputstvima Ministarstva obrazovanja djecu je pratio samo jedan roditelj dok je starijima zabranjen ulazak u školu.

Učenice prvog razreda Anstasija Bajagić i Simona Laličić kažu da su spremne za prvi školski dan kao i da će posebnu pažnju obratiti na higijenu.

    “Ovako se peru ruke. Treba da trljate ruke i perete ih dobro. Baš mi se sviđa što je lijepa škola i baš mi se dopada i jedva čekam da idemo sutra opet zajedno“, istakla je Laličić.

   Prema uputstvima Ministarstva obrazovanja i Instituta za javno zdravlje u školama je obavezno nošenje maski i poštovanje distance. Mjerama je predviđeno da u učionici istovemeno ne smije biti više od 15 učenika dok u jednoj školskoj klupi smije da sjedi samo jedan učenik. Neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra, dok djeca neće imati školske odmore već pauze koje mogu da provode u učionici.

    Direktorica Osnovne škole “Savo Pejanović” Biljana Krivokapić navodi da je ta obrazovna ustanova spremna za održavanje nastave u novim uslovima. Ona navodi da će se đaci I nastavno osoblje prilagođavati epidemiloškim mjerama.

   “Djeca sa maskama u učionici, po jedan učenik u klupi sa razmakom od dva metra između učenika nije redovna scena koju smo navikli da gledamo u našim učionicama. Ali kako mjere nalažu tako smo se i prilagodili i napravili smo jedan ambijent koji u potpunosti odgovora potrebama naših učenika“, kazala je Krivokapić.

   Mjerama ministarstva predviđeno je da časovi za učenike osnovnih škola traju 30 minuta i to najviše četiri časa, a za učenike srednjih škola 30 minuta sa najviše šest časova. Iz Ministarstva su pojsnili da će se sve provjere znanja, izrade testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovati isključivo u školi, uz poštovanje mjera.

Kako se upozorava, u školu ne smiju dolaziti đaci i nastavno osoblje ukoliko imaju simptome respiratorne ili crijevne infekcije, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa iili ukusa i sl, kao ni lica kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili kućnu izolaciju.

  Psihologinja u školi Milica Pušonjić ističe da će, uporedo sa predavanjima, nastavno osoblje raditi na privikavanju djece na nove epidemiloške uslove u školama. Ona smatra da je dobro što su djeca ponovo u učionicama.

  “Djeca su se konačno poslije pola godine vratila u školu i sjela u školske klupe. Svakako je važno ovih prvih dana da nam fokus bude upravo na njihovom mentalnom zdravlju, ne toliko na kurikulumu i na učenju koliko na tome kako se oni osjećaju i kako su proveli ovaj protekli peroid. Kako se nose sa ovi mjerama i koliko ih poštuju. U tom smislu ćemo svakako pratiti svu djecu“, kazala je Pušonjić.

 Prema podacima Insitituta za javno zdravlje u Crnoj Gori je trenutno 3.411 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od juna registrovano 160 smrtnih slučajeva izazvanih virusom.

Slični članci

Back to top button