Balkan

Održana sjednica Predsjedništva BiH: Poziv francuskom predsjedniku Macronu da posjeti BiH

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa za učešće na drugoj UN-ovoj Globalnoj konferenciji o održivom prometu i poziv za učešće na samitu lidera povodom obilježavanja 20. godišnjice osnivanja UN-ovog Globalnog pakta

SARAJEVO (AA) – Predsjedništvo BiH će učestvovati na samitu Inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, te je primilo k znanju Agendu za saradnju Inicijative Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope za period 2021.- 2025. godina, saopšteno je danas iz Predsjedništva BiH.

Uz to na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa za učešće na drugoj UN-ovoj Globalnoj konferenciji o održivom prometu i poziv za učešće na samitu lidera povodom obilježavanja 20. godišnjice osnivanja UN-ovog Globalnog pakta.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o prihvatanju ugovora o finansiranju Koridora Vc – centralni dio, između BiH i Evropske investicione banke.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Republike Albanije, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Ministarstva odbrane Crne Gore, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Slovenije o radu Balkanskih medicinskih snaga.

Također, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja aneksa sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Predsjedništvo BiH pozvat će Emmanuela Macrona, predsjednika Republike Francuske u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na godišnjem zasjedanju Crans Montana Foruma o Africi i saradnji Jug-Jug, koje će biti održano u Maroku od 18. do 21. marta 2020. godine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici ratifikovalo i 28 sporazuma, ugovora i amandmana, zaključuju iz Predsjedništva BiH.

Slični članci

Back to top button