Balkan

Civilizacijski čin

SARAJEVO – FoNet – Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komišić pozdravili su usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore i ocenili da je to civilizacijiski čin.

Džaferović je kazao da usvajanje Rezolucije predstavlja civilizacijski iskorak i neizmeran doprinos obnovi poverenja, te jačanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da je doživljava kao iskren i prijateljski čin, preneo je Klix.ba.

On je naveo da je prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa.

Komšić je pozdravio usvajanje Rezolucije i ocenio da je to civilizacijski čin, posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida.

“Bosna i Hercegovina i Srbija bi morale učiniti isto”, poručio je Komšić Skupština Crne Gore je u četvrtak usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se najoštrije osuđuje genocid, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Prihvaćen je i amandman koji govori o tome da treba osuditi sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, saosećati se sa svim žrtvama i raditi na jačanju poverenja i pomirenja svih naroda i poštovati sve nevino stradale žrtve, kojih je bilo u svim narodima, te da nisu krivi narodi, već pojedinci.

Slični članci

Back to top button