Balkan

Jakov Milatović novi predsjednik Crne Gore

Milatović je dobio oko 60% glasova biračkog tijela Crne Gore, a Đukanović negdje oko 40%.

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, sa manje neizvjesnosti nego što se očekivalo, Jakov Milatović, jedan od čelnika političkog pokreta Evropa Sad, pobijedio je dosadašnjeg predsjednika i višedecenijsku neprikosnovenu političku konstantu Crne Gore-Mila Đukanovića.

Milatović je dobio oko 60% glasova biračkog tijela Crne Gore, a Đukanović negdje oko 40%.

Zanimljivo je da je Milatović pobijedio u svim dijelovima Crne Gore, na sjeveru i jugu, kao i u centralnim dijelovima.

Do dugo u noć slavilo se u Podgorici i drugim gradovima, uz vatromet, pjesmu i zastave Crne Gore i susjedne Srbije.

Time je Crna Gora i definitivno smijenila političku garnituru koja je na vlast došla još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka i koja se, manje-više u istom obliku, zadržala do 2020. godine kada je sa vlasti smijenjen DPS. Poraz Đukanovića predstavlja definitavn odlazak njegove stranke DPS u opoziciju.

Milatović ima 37. godina, diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu u Podgorici kao student generacije, sa prosječnom ocjenom 10.00, a usavršavao se na eminintnim Univerzitetima u svijetu, poput Oxforda. Popularnost je stekao u vladi Zdravka Krivokapića, upravo vladi koja je 2020. godine smijenila DPS sa vlasti, i to kao ministar ekonomskog razvoja, vladi koja je uspijela da poveća minilalnu zaradu na 450 eura. Takvu popularnost Milatović i još nekolicina saradnika uspijeli su da kapitalizuju formirnjem političkog pokreta Evropa Sad, koji je , nakon, jako dobrog tezultata na lokalnim izborima u Podgorici, evo sada, uspio da dobije i izbore za predsjednika države.

Slični članci

Back to top button