Balkan

U Crnoj Gori registrovana 51 politička partija

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana.

PODGORICA (AA) – U Crnoj Gori zvanično je registrovana 51 politička partija, po čemu je vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. Prema ocjeni analitičara, u susret parlamentarnim izborima 2020. godine može se očekivati osnivanje novih stranaka.

Iz Ministarstva javne uprave, koje vodi Registar političkih stranaka u Crnoj Gori, kažu kako je posljednja politička partija koja je upisana u Registar – Biram Crnu Goru. Upisana je 10. augusta prošle godine što znači da tokom tekuće 2019. nije bilo novih partija na političkoj sceni.

  • Dvjesto potpisa za osnivanje partije –

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625 hiljada, odnosno na broj građana s pravom glasa, kojih je oko 500 hiljada, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Na svakih 12 hiljada građana Crne Gore dođe po jedna politička partija. Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 162 stranake, dok u Srbiji, na sedam miliona birača, postoji 113 partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

  • Politički avanturizam –

Za analitičara Sergeja Sekulovića, sloboda udruživanja, kao i sloboda političkog udruživanja spada u osnovna ljudska prava. Sekulović ističe da bi u tom kontekstu mogli reći da je takav podatak ohrabrujući.

“Međutim, ovoliki broj partija u društvu koje broji nešto više od 600.000 stanovnika govori da se nerijetko radi kako o avanturizmu, tako i o pokušaju da se i zloupotrijebi sistem. Naravno, ad hoc partije mogu da posluže i kao dio šireg manipulativnog mehanizma”, kaže Sekulović.

On smatra da crnogorskom društvu treba konsolidovanje političkog sistema, koji bi svojom snagom obesmislio bilo kakvo eksperimentisanje.

“Sa druge strane, kako sistem nije do kraja definisan, ostaje otvoreno polje za pojavom novih partija”, ističe Sekulović.

Slični članci

Back to top button