Balkan

BiH ima turistički potencijal

Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy izjavio je kako je BiH zemlja koja ima veliki potencijal u oblasti turizma, a Turska i BiH uzajamno iz godine u godinu povećavaju broj turista, javlja AA.

Ersoy je odgovarajući na pitanja novinara, nakon što je u subotu, 4. maja, prisustvovao ceremoniji otvorenja džamije Aladže u Foči, kazao kako Direkcija vakufa Republike Turske, Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), te Institut Yunus Emre trenutno rade na realizaciji najmanje 49 projekata u šest zemalja Balkana. Kako je rekao, samo u BiH je na tom planu riječ o investicijama vrijednim oko 150 miliona turskih lira. 

Prema njegovim riječima, TIKA je do danas na području BiH realizovala 850 projekata, a u okviru projekata Instituta “Yunus Emre” u BiH je 8.000 učenika naučilo turski jezik. 

Osim projekata obnove i restauracije historijskih spomenika u regionu, pomenute turske organizacije i institucije su, prema riječima Ersoya, vrlo aktivne i na humanitarnom planu.

U zemljama regiona do sada je podijeljeno najmanje 159.000 paketa pomoći za najugroženije građane, od čega 39.000 u BiH. Potvrdio je da će Direkcija vakufa Republike Turske tokom ramazana ove godine podijeliti najmanje 20.000 paketa pomoći. 

Na pitanje novinara o tome šta se poduzima kako bi se povećao broj turista iz Turske koji posjećuju BiH, Ersoy je kazao kako tu značajnu ulogu ima aviokompanija Turkish Airlines, ali i druge privatne aviokompanije koje imaju letove za Sarajevo. 

Konstatovao je kako je upravo faktor obnove i restauracije ovog tipa istorijskih spomenika iz Osmanskog perioda značajan u kontekstu privlačenja turskih turista u BiH.

“U Turskoj također imamo turiste iz BiH. U prošloj godini imali smo blizu 90.000 turista iz BiH. Ovaj broj se u prosjeku svake godine povećava za 30 do 35 posto. Dakle, to su dvije zemlje koje imaju vrlo jake historijske veze, a upravo obnova ovakvih objekata i historijskih spomenika doprinosi obostranom povećanju broja turista”, poručio je Ersoy. 

Podvukao je kako je “BiH zemlja sa vrlo značajnim prirodnim bogatstvima i historijskim spomenicima zbog čega ima vrlo ozbiljan turistički potencijal”. 

Dodao je i kako je TIKA realizovala značajan broj projekata koji se odnose na razvoj u oblasti turizma, te kako je u planu da se i u narednom periodu realizuju značajni projekti. 

Slični članci

Back to top button