Balkan

Pendarovski izabran za predsjednika

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDSM) Stevo Pendarovski proglasio je pobjedu u juče održanom drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji.

Pendarovski je izjavio da su birači ponovo iskazali volju da Sjeverna Makedonija nastavi putem progresa i integracija u NATO i EU.

“Zahvaljujem svim građanima – Makedoncima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i pripadnicima svih etničkih zajednica. Bit ću predsjednik svih građana Sjeverne Makedonije“, poručio je Pendarovski.

On je zahvalio i protivandidatkinji Gordani Siljanovskoj Davkovoj koju je pobijedio u drugom krugu izbora. Zahvalio je i predsjedničkm kandidatu Blerimu Reki koji je eliminiran u prvom krugu izbora.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev čestitao je Pendarovskom i kazao da je na demokratskim izborima izabran proevropski predsjednik te države.

“Rezultati izbora su potvrda da smo porasli, da donosimo odgovorne odluke i da zaslužujemo napredak. Nama je mjesto u NATO-u i Evropskoj uniji“, poručio je Zaev.

Izborna komisija saopšila je preliminarne rezultate prema kojima je Pendarovski osvojio 51,66 posto glasova, a njegova protivkandidatkinja Siljanovska Davkova 44,73 posto.

Kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE-a Siljanovska Dankova priznala je da je protukandidat Pendarovski pobijednio, ali da se ne smatra gubitnicom izbora.

Izlaznost na izborima bila je 46,7 posto, čime je zadovoljena ustavna odrednica o obaveznoj participaciji od najmanje 40 posto birača.

Mandat aktuelnog predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova ističe 12. maja.

Slični članci

Back to top button