Balkan

SDA poziva DF i SBB da formiraju vlast: U maju moguća vlast na državnom i federalnom nivou

SDA pozdravlja potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Memoranduma o razumijevanju za autoput Sarajevo-Beograd tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Ankari

SARAJEVO (AA) – Safet Softić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) mišljenja je da bi sve nepoznanice koje stoje na putu formiranja vlasti u BiH trebale na neki način biti riješene u toku maja i da u ovom mjesecu bude formirana vlast i na državnom i federalnom nivou, javlja Anadolija (AA).

Softić je nakon sjednice Predsjedništva SDA istakao da je prvi zaključak današnje sjednice poziv SDA na formiranje snažnog patriotskog saveza na nivou države, a okosnicu tog saveza treba da čine SDA, Demokratska frona (DF) i Savez za bolju budućnost BiH (SBB).

“Imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regionu, i historijski značaj adekvatnog odgovora na te izazove, SDA poziva na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u FBiH. Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i zajednički se boriti za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji. Okosnicu ovog političkog saveza vidimo u saradnji SDA, DF i SBB”, rekao je Softić.

Kako je kazao, bilo je određenih kontakata s predstavnicima SBB-a u vezi s formiranjem vlasti.

“Do sada to nisu bili zvanični kontakti. Poslije današanje sjednice nadam se i očekujem da će biti održani zajednički sastanci koji podrazumijevaju i učešće SBB u razgovorima oko formiranja vlasti”, rekao je Softić. 

Kako je kazao, najvjerovatnije će u narednim danima vidjeti kakva je reakcija SBB po ovom pitanju. 

“Ovo znači otvorena vrata za što širi blok i što veći broj učešća političkih partija u ovom savezu koji bi na neki način trebao da krene u formiranje vlasti. Ukoliko se SBB ne odazove ovom pozivu mislim da imamo kapacitete za formiranje državne i federalne vlasti i da ćemo nastaviti dalje s tim procesom. U ovom trenutku SDA zajedno sa SNSD-om i HDZ-om ima mogućnost da formira vlast na državnom nivou bez ijedne stranke. Poziv je upućen SBB-u i DF-u, ne vidimo potrebu da širimo tu koaliciju na A-SDA i PDA”, pojasnio je Softić.

Smatra da bi vlast trebala biti formirana do kraja maja. 

“Na sjednici Predsjedništva smo razgovarali da je vrijeme da se krene u formiranje vlasti i očekujem da od iduće sedmice krenu razgovori o ovom pitanju i da se taj proces ubrza. Naravno, ovisno i o drugim partnerima koji će biti dio ovog procesa zavisi koliko će to brzo ići, ali mislim da sve te nepoznanice koje stoje na putu formiranja vlasti trebale bi na neki način da budu riješene u toku maja i da u ovom mjesecu dobijemo vlast i na državnom i federalnom nivou”, poručio je Softić.

Među zaključcima s današnje sjednice je i to da SDA pozdravlja stavove i diskusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom izvještaja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka u kojima je jasno istaknuto da su vlasti RS odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske u kojima se jasno osuđuju negiranje genocida, negiranje presuda Haškog tribunala i pokušaj revidiranja historije, te kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a koji bi uključivao i upotrebu Bonskih ovlasti”, rekao je Softić.

SDA pozdravlja odlučan stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu iznesen na samitu o zapadnom Balkanu odžanom u Berlinu.

SDA pozdravlja i intenziviranje prisustva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje je vidljivo kroz posjete zamjenika državnog sekretara SAD Johna Sullivana, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera, zamjenika direktora CIA-e Vaughna Bishopa, komandanta Zajedničkog štaba NATO snaga u Napulju admirala Jamesa Foggoa i drugih zvaničnika.

“Ovaj pojačani i rastući angažman potvrđuje nastavak podrške SAD za napredak suverene i cjelovite BIH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama. SDA podržava inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina kojom se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. SDA traži od klubova SDA u PS BiH i Parlamentu Federacije BiH da se aktivno odazovu ovom pozivu”, pojasnio je Softić.

Očekuju da prozvani i odgovorni predstavnici međunoradnih institucija odgovore na poziv i zahtjeve žrtava genocida i ratnih zločina te da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi se poništile anticivilizacijske odluke vlasti entiteta RS o imenovanju studentskog doma po presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i o odlikovanju drugih ratnih zločinaca.

SDA izražava zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonu kojim se zabranjuje negiranje, minimiziranje i osporavanje genocida u Bosni i Hercegovini. Pozdravljaju i zahtjev izvjestioca Europskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, koji je od Europske komisije zatražio očitovanje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca u entitetu RS.

“Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima entiteta RS koji je usvojila Narodna skupština RS. Predviđeno formiranje rezervnog sastava vodi postupnoj militarizaciji policije entiteta RS i njenom pretvaranju u paravojne snage. Time se narušava balans u broju policijskih snaga u bh. entitetima i destabilizira sigurnosna situacija u BiH”, prenio je Softić.

S obzirom na to da entitet RS, uprkos upozorenjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, nije odustao od zabrinjavajućeg jačanja i naoružavanja policijskih struktura, SDA insistira da entitet Federacija BiH i kantoni poduzmu recipročne mjere. Stoga od zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i kantonima tražimo da donesu potrebne odluke i izmjene zakona koje će omogućiti popunjavanje aktivnog sastava policije, kao i formiranje rezervnog policijskog sastava.

SDA pozdravlja potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Memoranduma o razumijevanju za autoput Sarajevo–Beograd tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Ankari.

“Bh. institucije i privrednike pozivamo da u punom kapacitetu iskoriste izuzetno povoljan Ugovor o slobodnoj trgovini s Turskom za jačanje domaće ekonomije. Nadležna ministarstva i institucije pozivamo da ubrzaju aktivnosti na pripremi odluka i dokumentacije potrebne za gradnju autoputa Sarajevo–Beograd kroz BiH, kako u ovom projektu ne bismo zaostajali za izgradnjom u Srbiji”, rekao je Softić.

SDA pozdravlja zaključke Samita Brdo-Brijuni održanog u Tirani s posebnim naglaskom na zaključak koji priključenje Zapadnog Balkana Europskoj uniji proglašava kao strateško pitanje EU. Očekujemo da proces svih zemalja Zapadnog Balkana i BiH pridruživanja Europskoj uniji bude ubrzan.

Slični članci

Back to top button