Balkan

Duško Marković: sada za referendum treba 65 odsto

Crnogorski premijer danas je odgovarao na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore

PODGORICA (AA) – Crnogorska nezavisnost je vječna kao što je vječna Crna Gora. To je danas poručio premijer Duško Marković poslaniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, tokom premijerskog sata, na sjednici Skupštine Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod “referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine”, Marković je kazao da je 13 godina od obnove nezavisnosti vremenska distanca koja odvaja istinu od iluzije.

“Crnogorska nezavisnost je vječna, kao što je vječna i Crna Gora, prihvatao to neko ili ne”, poručio je Marković.

“Podsjetiću da je većina neophodna za izglasavanje nezavisnosti postavljena kao uslov od 55 odsto onih koji izađu na glasanje, što je podrazumijevalo pobjedu sa najmanje deset odsto razlike”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, s konačnih 55,5 odsto, uz izlaznost od 86,5 odsto, ispostavilo se da je Crna Gora ispravno olučila kad je prihvatila taj, takoreći, nepravedni uslov.

“Jer je ono što je mnogima ulivalo nadu u naš neuspjeh zapravo je obezbijedilo visoki legitimitet referendumskog rezultata”, istakao je Marković.

On je rekao da nema nikakvih elemenata koji bi promijenili opštu sliku referenduma o obnovi državne nezavisnosti Crne Gore.

Kako je naveo, kada bi neko danas inicirao pitanje referenduma o državnom statusu Crne Gore, pod uslovom da takva besmislena inicijativa uopšte ima neku prođu, uslov međunarodne zajednice morao bi biti formulisan sa cenzusom 65 odsto za neku drukčiju odluku.

“Težak put smo prešli, da bismo dopustili bilo kome da nam ruši i ugožava državu. Zato i ne nasijedamo na provokacije o očigledno nezakonito snimljenim razgovorima koji vam, kako takvi, nijesu validni bilo gdje”, istakao je Marković.

Slični članci

Back to top button