Balkan

Rudari RMU “Zenica” ostaju u štrajku glađu dok se ne odblokiraju računi

Rudari traže isplatu toplog obroka i plata, a u štrajku se nalazi oko 140 rudara Rudnika mrkog uglja "Zenica"

ZENICA (AA) – Rudari Rudnika mrkog uglja “Zenica”, njih oko 140 stupili su jučer u štrajk glađu nakon što su RMU “Zenica” blokirani računi zbog duga Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega RMU “Zenica” nije u mogućnosti isplatiti topli obrok i plaće.

Prema riječima Nijaza Varde, predsjednika Sindikata rudara RMU “Zenica”, rudari će u štrajku glađu u jamama RMU “Zenica” ostati dok se ne odblokiraju računi rudnika, odnosno isplate topli obrok i plata.

“Od jučer u sati sati rudari su sišli u jamu i rekli da neće izaći dok se ne riješi blokada računa. U povratku sa protesta u Sarajevu, rudari su saznali da se ništa nije riješilo i od jučer u 15 sati su u štrajku glađu. Kada su u pitanju jame ‘Stranjani’ i ‘Stara jama’, u ‘Staroj jami’ je pod zemljom 60 ljudi, u ‘Stranjanima’ 31 čovjek, a od 23 sata u štajk glađu stupili su i rudari u jami ‘Raspotočje’, gdje je jedan dio ljudi koji otpumpavaju vodu, dok ostali, njih ukupno oko 50 su svi u štrajku glađu od 23 sata”, rekao je Vardo.

U toku jučerašnjeg dana, intervenisala je i Služba hitne medicinske pomoći koja je rudarima ukazivala pomoć usljed iscrpljenosti.

“Zdravstveno stanje, osam rudara je tražilo ljekarsku pomoć. svi su bili iscrpljeni od gladi i žeđi, jedan je imao i nekakav srčani napad, ali je dobro i kući je na liječenju. Rudari koji štrajkuju glađu su na sigurnim mjestima, s tim da je stanje loše. Dok rudari umiru dolje od gladi, neko se sladi i poziva na razgovore koje ne znam kako će završiti. Rudari su rekli da neće izaći iz jame dok se ne odblokira račun, ako treba umrijet će dolje”, rekao je Vardo.

O rudarima u jamama brinu članovi sindikata i drugi radnici.

“Brinemo koliko možemo, lako bi brinuli da ne štrajkuju glađu, sve odbijaju, uzeli su samo lijekove za glavobolju, to smo kupili i uputili dolje, i još deke da im ne bude hladno”, rekao je Vardo.

U štrajku glađu su trenutno samo rudari koji se nalaze u jamama rudnika, a od petka je planiran i generalni štrajk.

Slični članci

Back to top button