Balkan

Uslovni status kandidata za BiH

Među uslovima su garancija slobode izražavanja i medija i zaštita novinara,računajući i sudsku, naročito kod pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

SARAJEVO, 12. oktobar 2022.(FoNet) – Evropska komisija (EK) predložila je danas zemljama članicama Evropske unije (EU) da dodele Bosni i Hercegovini kandidatski status, uz osam uslova, o čemu će se članice EU izjasniti u decembru, izvestio je sarajevski portal Kliks.

Očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor, jer je reč o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom.

U izveštaju o procesu evropskih reformi u BiH ocenjeno je da nema napretka i da su stranke iz Republike Srpske kočničari evrointegracija, s obzirom na to da su duže od godinu dana bojkotovale rad u državnim institucijama, a samim tim i donošenje ključnih zakona iz Preporuka EK.

Uslovi su prioritetna izmena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom veću, a potom usvajanje novog zakona o visokom sudskom i tužilačkom veću i zakona o sudovima BiH.

Takođe se traži usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa, te jačanje  prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potrebno je stvoriti efikasnu koorindaciju u pravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, uz funkcionalni sistem azila, zabranu torture i zlostavljanja.

Među uslovima su garancija slobode izražavanja i medija i zaštita novinara,računajući i sudsku, naročito kod pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Najzad, Brisel zahteva rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Razlog zbog kojeg EK traži uslovni kandidatski status jeste odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita o izbornoj reformi, navodi Kliks.

Slični članci

Back to top button