Balkan

Pendarovski: Sjevernoj Makedoniji i Albaniji 26. marta “zeleno svjetlo” za pristupne pregovore s EU

Predsjednik Sjeverne Makedonije najavio da će 17. marta parlament Španije, jedine zemlje koja to još nije uradila, ratificirati protokol o pristupanju njegove zemlje NATO-u

SKOPLJE (AA) – Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas kako bi Sjeverna Makedonija i Albanija, prema informacijama koje je dobio, 26. marta trebale dobiti “zeleno svjetlo” za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Pendarovski je rekao da je uprkos izuzetno lošoj situaciji u Španiji, koja spada među zemlje sa visokim rizikom od globalne pandemije korona virusa, sjednica parlamenta te zemlje zakazana za 17. mart, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO savezu.

Španija je posljednja članica NATO-a koja još nije ratificirala protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a razlog prolongiranja ove odluke bili su parlamentarni izbori i neformiranje većine u španskom parlamentu.

“Naše informacije, moje informacije dobivene službenim kanalima, pokazuju da će obje države, sjeverna Makedonija i Albanija, dobiti ‘zeleno svjetlo’ (za početka pristupnih pregovora s EU-om, op.a.) 26. marta. Ali, opet, to ostavljamo nekim našim prijateljima i partnerima iz EU-a da u ponedjeljak dođu u Skoplje, da to detaljno razjasnimo”, rekao je Pendarovski.

Nakon protivljenja Francuske, Europsko vijeće na oktobarskom samitu nije utvrdilo datum početka pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom.

Slični članci

Back to top button