Balkan

Sve spremno za dženazu i komemoraciju u Potočarima

Na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve.

SREBRENICA (AA) – U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u srijedu, je održan peti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica iz jula 1995. godine, prenosi agencija Anadolija.

Članovi Organizacionog odbora su konstatovali da je sve spremno za obilježavanje.

“Spremni smo za dženazu i komemoraciju. Sa sigurnosnog aspekta nema nikakvih problema. Ima tehničkih detalja i stvari koje će se u narednim danima rješavati. Određene aktivnosti kreću u narednim danima. Sve one koji dolaze u Srebrenicu u narednim danima i 11. jula, molimo da dolaze sa iskrenom namjerom, da budu dostojanstveni i da odaju počast žrtvama genocida“, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kaže da nije zadovoljna procesom identifikacije i pronalaska nestalih.

“Ove godine nije otvorena nijedna nova grobnica. Godinama tražimo kosti svojih voljenih. Ja sam ukopala samo dvije kosti svog sina Nermina. Sve majke ovog svijeta, sve majke u Bosni i Hercegovini koje traže svoju djecu zaslužuju da ih pronađu. Nemamo bazu podataka, jedinstvenu bazu, što je velika greška i sramota“, naglasila je Subašić.

Na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šaha Cvrk, ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

Slični članci

Back to top button