Balkan

Lokalni izbori u BiH: SDA izgubila četiri sarajevske opštine, Dodik izgubio Banja Luku i Bijeljinu

Na juče održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini do sada vladajuće stranke nisu prošle baš najbolje. Jako je upečatljiv gubitak Dodikovog SNSD-a u Banjoj Luci i Bijeljini, kao i gubitak četiri načelnička mjesta koje je do sada držala SDA u Sarajevu.

Kandidati Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), poraženi su na loklanim izborima širom entiteta Republika Srpska. Lideri opozicije iz PDP-a Draško Stanivuković i SDS-a Nebojša Vukanović odneli su pobjedu nad Dodikovim kandidatima širom entiteta: u Banjoj Luci, Bijeljini, Šamcu, Modriči, Brodu, Tesliću, Derventi, Bileći, Kotor Varoši…Novi Gradonačelnik Banja Luke biće, po svemu sudeći, Draško Stanivuković iz PDP-a, koji osvojio skoro 50.000 glasova više od Igora Radojičića, dosadašnjag Gradonačelnika i jedne od glavnih uzdanica Milorada Dodika. Dodik je izgubio i u Bijeljini gdje je, predhodno, pridobio dosadašnjeg Načelnika Mića Mićića da, ovog puta, ide na listu sa SNSD-om. Mićića je, međutim, porazio kandidat iz njegove dojučerašnje stranke SDS.

Prilično loše, naročito u Sarajevu, je prošla i SDA Bakira Izetbegovića. Ona je poražena u četiri sarajevske opštine, što se smatra jako lošim rezultatom prve stranke na bošnjačkom političkom spektru.

Ibrahim Hadžibajrić (NBL) je ostvario uvjerljivu pobjedu nad Jusufom Pušinom (SDA) u Starom Gradu. Krenuvši nizvodno u Općini Centar Srđan Mandić (NS) je potpuno deklasirao Nedžada Ajnadžića (SDA), dok je Hasan Tanović uz hiljade glasova iza sebe ostavio Nedžada Koldžu (SDA) u Novom Sarajevu, a na Ilidži je fijasko doživio Fikret Prevljak (SDA) s obzirom na to da su građani veliko povjerenje dali Nerminu Muzuru. I u Ilijašu je stanje nejasno. Tamo je NiP-ov Amar Dovadžija pobjeđivao Akifa Fazlića (SDA) do jutros, a onde je CIK objavio da je kadar SDA prešao u vodstvo. U blagoj prednosti je i Semir Efendić koji je kandidat SDA u sarajevskoj opštini Novi Grad. No sasvim je izvjesno da će SDA izgubiti i gradonačelnika Sarajeva, što znači da Abdulah Skaka neće produžiti mandat. Nezvanično se saznaje da je prvi izbor za novog gradonačelnika Sarajeva Bogić Bogićević.

Sudeći po prvim nezvaničnim rezultatima i HDZ BiH je izgubio makar jedno načeličko mjesto i to u Tomislavgradu (nekadašnje Duvno).

Karajnje zanimljiva je i situacija u Srebrenici. Nakon 50% prebrojanih glasova u vodstvu je kandidat liste “Zajedno za Srebrenicu” Milan Grujučić ali je ostalo da se prebroje glasovi poslati poštom,pa se ne isključuje mogućnost da na kraju pobjednik bude Alija Tabaković, kandiidat probosanskih stranaka.

Na pragu pobjede u Vellikoj Kladuši je osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Neobična situacija se dogodila u Travniku gdje je pobijedio Mirsad Pezo, kandidat koji je preminuo na dan održavanja izbora.

Slični članci

Back to top button