Balkan

Novi Pazar: Klanjana dženaza-namaz u odsustvu Mohamedu Morsiju

Dženazu-namaz je predvodio imam hafiz Ilijas ef. Ramadani.

NOVI PAZAR – U novopazarskoj džamiji “Šehid Abdulaziz” Rijaseta Islamske zajednice Srbije nakon podne-namaza klanjana je dženaza-namaz u odsustvu prvom demokratski izabranom predsedniku Egipta Mohamedu Morsiju, koji je preminuo u ponedjeljak u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast, javlja Anadolija.

Dženazu-namaz je predvodio imam džamije hafiz Ilijas ef. Ramadani.

Obraćajući se okupljenim vernicima glavni imam Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Hasib ef. Suljović rekao je da klanjanjem dženaze u odsustvu Mohamedu Morsiju Novi Pazar staje u red islamskog sveta koji na bolji svet ispraća čoveka koji je život položio za istinu i pravdu. Prisutni vernici su nakon namaza uputili dovu za Morsija.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsednik Mohamed Morsi preminuo je u ponedeljak u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svesti u sudnici.

Morsi je bio peti predsednik Egipta, a tu dužnost obavljao je od juna 2012. do jula 2013. godine, kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika. U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali te odluke su poništene nakon godinu dana.

Morsi je ukopan u utorak u pet sati po lokalnom vremenu u mestu Nast, istočno od centra Kaira, uz maksimalne mere sigurnosti, a ukopu su prisustvovali članovi njegove porodice i advokati.

Slični članci

Back to top button