Balkan

Neprihvatljive pretnje

Sjedinjene Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa neupitnim teritorijalnim integritetom, i njenoj budućnosti koja je najbolje zagarantovana u evroatlantskoj zajednici zemalja, poručeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade.

SARAJEVO, 24. jul 2021.(FoNet) – Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je danas da su postupci ili pretnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine neprihvatljivi i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcepljenje.

Republika Srpska je integralni deo Bosne i Hercegovine i izolacija nije u interesu njenih građana. Svi lideri treba da se okrenu ključnim zadacima demokratskog rukovođenja i reformama koje vode ka izgradnji bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini, rečeno je Feni u američkoj ambasadi.

Ističe se da sve žrtve ratova u Bosni i Hercegovini zaslužuju pravdu, što je pitanje ljudskih prava, i da niko ne treba da koristi stradanja bilo kojih žrtava radi ostvarivanja političke koristi, a utvrđivanje individualne odgovornosti za ratne zločine i odbacivanje navoda o kolektivnoj odgovornosti su podjednako važni za isceljivanje rana i izgradnju poverenja.

Slični članci

Back to top button