Balkan

Zašto se Bugarska okomila na S.Makedoniju? Umešale se i SAD

Trenutni sukob između Bugarske i Severne Makedonije možda ima korene u istoriji, ali je podstaknut aktuelnom temom- reizborom bugarske vladajuće koalicije

Neslaganja oko istorije, jezika i identiteta nisu okončana, već su, naprotiv, u sredu eskalirala bugarskim vetom na okvir pregovora EU sa Severnom Makedonijom, čime je blokiran početak razgovora o pristupanju između Skoplja i Brisela, piše Blic.

Bugarska vlada optužuje Severnu Makedoniju da je prekršila sporazum iz 2017. godine time što nije priznala njihovu zajedničku istoriju i jezičke sličnosti, što je osetljivo pitanje za mnoge Makedonce. Dve države se takođe sukobe oko “polaganja prava” na heroja iz osmanskog doba Gocea Delčeva.

Analitičari, međutim, sumnjaju u važnost ovih pitanja za obične Bugare i u oštroj retorici vide slabo prikriveni napor vladajuće stranke da osigura glasove na izborima koji će biti održani u martu sledeće godine. Vlada, na čelu sa strankom GERB premijera Bojka Borisova i koalicionim partnerom VMRO Krasimira Кaračanova, već mesecima je suočena sa masovnim antikorupcijskim protestima.

Mnogi Bugari su na društvenim mrežama ismevali poteze svoje vlade, zamišljajući svet u kojem bi Nemačka stajala na putu susednoj Austriji ili bi se Češka sporila sa Slovačkom oko pitanja istorije i identiteta.

Opozicija u Bugarskoj je, očekivano, kritikovala ovakav razvoj situacije.

U ceo spor umešale su se i Sjedinjene Američke Države, koje su pozvale Sofiju i Skoplje da reše bilateralne sporove izvan pristupnog procesa kako bi se postigao zajednički cilj – članstvo Severne Makedonije u EU.

“Proces proširenja promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Odluka EU iz marta da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom je bio pozitivan korak koji je demantovao lažni narativ da je transatlantska zajednica zapostavila Balkan”, saopštio je u sredu Stejt departmenta za agenciju MIA.

Ističe se da, međutim, odlaganje pristupanja ovih zemalja rizikuje da obnovi pitanja o kredibilitetu EU u regionu.

Izvor: Blic, B92, Tanjug

Slični članci

Back to top button