Balkan

Bosanski ANP važan za NATO

Nakon pete redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je trajala jako kratko, a na kojoj je trebao biti razmatran Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP), Komšić je rekao da je na konsultacijama, koje su bile prije sjednice, s dnevnog reda skinut ANP. To su uradili jer, kako je kazao, nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta

SARAJEVO (AA) – Godišnji nacionalni plan (ANP) od tehničkog pitanja postao je krucijalno političko pitanje u zemlji, poručio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, javlja Anadolu Agency (AA). 

Nakon pete redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je trajala jako kratko, a na kojoj je trebao biti razmatran Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP), Komšić je rekao da je na konsultacijama, koje su bile prije sjednice, s dnevnog reda skinut ANP. To su uradili jer, kako je kazao, nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta.

“Onda je odlučeno da se otkaže i vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, rekao je Komšić navodeći da su sjednice otkazane kako ne bi došlo do preglasavanja budući da bi on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali za ANP, a član Predsjedništva Milorad Dodik bi bio protiv.

Prema njegovim riječima, on i Džaferović bi glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a istakao je, nema potrebe da to rade.

“Jer ,kada jednom odbacite tog čovjeka na sjednici Predsjedništva BiH, onda ga eliminirate kao osobu za tu funkciju. Trudili smo se da uz sve tenzije ostavimo otvorena vrata za neku vrstu dogovora, a da li će do toga doći, vidjet ćemo”, pojasnio je Komšić.

U narednom periodu će, poručio je, tražiti rješenje za nastavak procesa.

ANP je dokument koji je zatražio NATO, a kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Slični članci

Back to top button