Balkan

Hrvatska: Klimatske promjene uzrok migracija češći od ratova

Podaci s terena govore da klimatske promjene na godišnjoj razini više utječu na migracije stanovništva nego politički razlozi, odnosno ratovi, progoni i kršenja ljudskih prava

ZAGREB – Centar za mirovne studije (CMS) organizirao je tribinu o klimatskim promjenama i njihovim utjecajima na ljudska prava pod nazivom “Prijeti li svijetu klimatski aparthejd?”.

Profesor Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava u svojem je izvještaju “Klimatske promjene i siromaštvo” u lipnju 2019. iznio tezu da svijetu prijeti doba tzv. klimatskog aparthejda u kojem će se zbog posljedica klimatskih promjena produbiti nejednakosti u društvima te će ljudska prava mnogih biti ugrožena, navodi CMS.

Gosti tribine osvrnuli su se na pitanja veza i međuovisnosti ljudskih prava, nejednakosti i stanja okoliša, na pitanja klimatskih izbjeglica i odnosa prema ovom suvremenom fenomenu.

Drago Župarić-Iljić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta, govoreći o znanstvenicima koju upozoravaju na klimatske promjene, a riječ je o konsenzusu od 97 posto, istaknuo je kako postoje oni koji smatraju da je stanje više nego alarmantno, kao i drugi, koji nastoje stanje sagledati trezvenije i realno.

Slični članci

Back to top button