Balkan

Vučić pozvao odgovorne u RS da ne reaguju prenagljeno na Deklaraciju SDA

Mi moramo da budemo veoma uzdržani i mi pozivamo Dodika, Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, već u skladu sa interesima RS, Srbije i Bosne i Hercegovine i da damo sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi krah za sve nas, kazao je Vučić

BEOGRAD (AA) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas odgovorne u bh. entitetu Republici Srpskoj da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno na Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), a kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

On je naveo da su predstavnici institucija RS koji su danas došli na sastanak sa njim u Beograd izneli jedinstven stav protiv te deklaracije, ali je istovremeno i ukazao na obaveze Srbije prema Dejtonskom sporazumu.

“Mi moramo da budemo veoma uzdržani i mi pozivamo Dodika, Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, već u skladu sa interesima RS, Srbije i Bosne i Hercegovine i da damo sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi krah za sve nas”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka u Predsedništvu Srbije.

Vučić je pozvao “sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporazuma”, u kome se poštuje dogovor tri konstitutivna naroda.

“Jedino kako može da se menja Dejtonski sporazum je dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima i to moraju da znaju svi”, dodao je.

Predsednik Srbije je kazao i da problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog, a najavio je i da će Srbija ekonomski gledati da pomogne ne samo Republici Srpskoj, nego i Federaciji, naročito tamo gde živi srpski narod.

Vučić je ocenio i da ideja u deklaraciji nije samo ideja jednog naroda,” već i dela međunarodne zajednice koja nije htela to javno da podrži, ali bi volela to da vidi uz saglasnost Srba i Hrvata”.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik “sa sigurnošću tvrdi da Deklaracija SDA nije interni dokument jedne partije, već da je reč o dokumentu usmerenom ka tome da se sruši RS i da ne bude mogućnosti da se sačuva srpski nacionalni identitet”. Kako je naveo, ta deklaracija ima podršku i “stranaca”.

“Za nas je Republika Srpska prioritet i jedina moguća republika na tom prostoru. Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo i da su svi predstavnici institucija RS jedinstveni u osudi takve deklaracije, te da su spremni po svaku cenu da brane RS.

Prema njegovim rečima, ići će se na to da se na Skupštini RS donese odluka kojom bilo kakva deklaracija SDA vodi aktiviranju prava na samoopredeljenje i otcepljenje.

Slični članci

Back to top button