Balkan

Mogherini sa partnerima zapadnog Balkana: Snažno opredjeljenje EU perspektivi

Izrazili su žaljenje u vezi sa odlukom Evropskog vijeća o neotvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da EU integracija zapadnog Balkana nastavlja biti ključnim strateškim ciljem u zajedničkom interesu Evropske unije i regije

SARAJEVO (AA) – Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, u utorak je upriličila radnu večeru sa čelnicima partnera sa zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razmijenili su svoja viđenja odnosa između EU i zapadnog Balkana, kao i dešavanja u regiji.

Izrazili su žaljenje u vezi sa odlukom Evropskog vijeća o neotvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da EU integracija zapadnog Balkana nastavlja biti ključnim strateškim ciljem u zajedničkom interesu Evropske unije i regije.

U ovom kontekstu, visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razgovarali su o tome šta se zajednički uradilo i postiglo u proteklih pet godina. Također su se osvrnuli i na zajedničke predstojeće izazove.

Partneri sa zapadnog Balkana potvrdili su svoje snažno opredjeljenje EU perspektivi, reformama koje ona podrazumijeva, prvenstveno i najvažnije u korist građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.

Slični članci

Back to top button