Balkan

Amerikanci od Kosova traže ukidanje taksi na robu iz Srbije

PRIŠTINA (AA) – Posebni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, ambasador Richard Grenell sastao se danas odvojeno s liderom Pokreta Samoopredeljenje Albinom Kurtijem i predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, od kojih je zatražio ukidanje taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije.

Nakon sastanka s Mustafom, u kratkoj izjavi novinarima Grenell, koji je ambasador SAD-a u Nemačkoj, istakao je da su u njegovom fokusu i fokusu administracije predsednika Trumpa, ekonomski razvoj. On je rekao da je tražio ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije.

“Mi, u Americi, nismo zaintresovani da se mešamo u formiranje vlade, nego smo zaintresovani za ekonomski razvoj. Podelio sam svoju viziju da što brže stignemo do toga da se ukinu takse, a da Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja”, kazao je Grenell.

Isti zahtev Grenell je uputio i Kurtiju i predsedniku Kosova Hashimu Thaciju s kojim je sinoć imao radnu večeru.

On je ocenio da je to važna stvar kako bi preduzeća napredovala i kako bi otvorili nova radna mesta za mlade ljude.

“Preneću istu poruku i u Beogradu”, izjavio je Grenell.

Američki ambasador je izjavio i da ga pitanje formiranja Vlade Kosova ne interesuje, ali da je ipak Kurtiju kazao da su i zemlje poput Velike Britanije i Nemačke imale problema pri formiranju vladajuće koalicije.

“Rekao sam da vas mi posmatramo i vidimo šta se događa. Ohrabrujem ih da poštuju zakone kao i svi drugi i da shvate da se to dešava i u drugim zemljama”, kazao je Grenell.

Slični članci

Back to top button