Balkan

Na rubu egzistencije

U Bosni i Hercegovini 20 posto ljudi živi na rubu egzistencije i u situaciji je da traži pomoć za preživljavanje, javlja Anadolu Agency (AA). 

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, lider humanitarnog rada u BiH, je organizacija koja djeluje na cijeloj teritoriji države, a u čijem okviru postoje strukture entitetskih organizacija. 

Društvo se od maja prošle godine bavi migrantskom krizom u BiH. Godina već i na pomoći domaćem stanovništvu kojem je iz godine u godinu potrebna sve više. 

Generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Rajko Lazić govoreći o migrantskoj krizi koja potresa BiH od prošle godine kazao je da je samo u Bihaću spremljeno preko milion obroka u prethodnih deset mjeseci. 

“Kroz bilateralne susrete sa mnogim nacionalnim društvima imali smo dobro učešće i odgovor na migrantsku krizu u pogledu hrane, smještaja, prve pomoći… Što se tiče najave novog vala migranata, mogu da kažem da će naš fokus u narednom periodu biti na migrantskoj krizi”, pojasnio je Lazić. 

Crveni krst je u saradnji sa Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenim polumjesecom organizovao hitan apel kao odgovor. 

“Već smo napravili tri mobilna tima koji će pokrivati različite regije u BiH – Mostar, Bijeljina i Unsko-sanski kanton, kako bi što bolje odgovorili tom zadatku. Osim mobilnih timova, tu je i priprema hrane u migrantskim centrima, zatim podjela higijenskih paketa, društvene aktivnosti gdje dajemo fokus na interesovanje migranata da budu uključeni u taj proces. Tu je i služba traženja kao jedan od programskih aktivnosti Crvenog krsta BiH, dakle, povezivanje porodica”, izjavio je Lazić. 

Slični članci

Back to top button