Balkan

PROTESTI ZBOG DRŽAVLJANSTVA

Organizatori protesta su uputili izvinjenje svima koji satima čekaju u kolonama i zamolili za razumevanje jer je ovo, kako kažu, jedini način na koji su mogli iskazati građanski protest povodom ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru.

Grupa građana Nikšića, koja je juče i danas blokirala put za Podgoricu, najavila je radikalizaciju protesta ukoliko Vlada u naredna tri dana ne ispuni njihove zahteve, od kojih je glavni da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva odbaci ili da se donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka i manjinskih naroda.

U nepotpisanom dopisu “Inicijativnog odbora slobodnih građana Crne Gore” navodi se da se blokade sprovode “zbog perfidnih namera Vlade Crne Gore da kroz izmene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva omogući sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak”.

Zahteva se, takođe, da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je juče pretio.

“Pozivamo sve naše prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove naše zahteve i urade isto u svojim gradovima. Pozivamo članove svih suverenističkih partija da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati”, navodi se u dopisu, prenose crnogorski mediji.

Izvor: Fonet

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button