Balkan

Identifikovane još dvije žrtve iz Srebrenice

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici

TUZLA (AA) – U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identifikovane još dvije žrtve genocida u Srebrenici, a nakon identifikacije porodice su dale saglasnost da se i ove žrtve ukopaju na kolektivnoj dženazi koja će se 11. jula klanjati u Memorijalnom centru u Potočarima, javlja agencija Anadolija.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su zvanično taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica, saopštio je Institut za nestale osobe BiH.

Među identifikovanim žrtvama je Smail (Nurija) Tabaković koji je rođen 1964. godine u Skenderovićima kod Srebrenice. On je nestao 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2013. godine pronađeni na površini terena lokaliteta Kamenice kod Bratunca.

Porodica je potvrdila i identitet Hameda (Mustafe) Tihića rođenog 1928. godine u Liješću kod Srebrenice. I on je nestao u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2007. godine iz sekundarne masovne grobnice u Donjoj Kamenici kod Zvronika.

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici. Ovaj broj nije konačan i do same dženaze mogao biti i nešto veći.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Šaha Cvrk, rođena 1913. godine. Najmlađa žrtva je maloljetni Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

Slični članci

Back to top button