Balkan

Identifikovane još dvije žrtve iz Srebrenice

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici

TUZLA (AA) – U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identifikovane još dvije žrtve genocida u Srebrenici, a nakon identifikacije porodice su dale saglasnost da se i ove žrtve ukopaju na kolektivnoj dženazi koja će se 11. jula klanjati u Memorijalnom centru u Potočarima, javlja agencija Anadolija.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su zvanično taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica, saopštio je Institut za nestale osobe BiH.

Među identifikovanim žrtvama je Smail (Nurija) Tabaković koji je rođen 1964. godine u Skenderovićima kod Srebrenice. On je nestao 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2013. godine pronađeni na površini terena lokaliteta Kamenice kod Bratunca.

Porodica je potvrdila i identitet Hameda (Mustafe) Tihića rođenog 1928. godine u Liješću kod Srebrenice. I on je nestao u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2007. godine iz sekundarne masovne grobnice u Donjoj Kamenici kod Zvronika.

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima u julu ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida u Srebrenici. Ovaj broj nije konačan i do same dženaze mogao biti i nešto veći.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Šaha Cvrk, rođena 1913. godine. Najmlađa žrtva je maloljetni Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

Back to top button