Balkan

Šta se dešava u Bosni? Visoki predstavnik najavljuje: Budite spremni, bit će ozbiljno!

Ispod radara krize na Kosovu odvija se prava drama,kako u institucijama Bosne i Hercegovine tako i među pojednicima u vladajućoj koaliciji.

Reklo bi se uobičajena situacija u Bosni.

Prvo je Narodna skupština Republike Srpske izglasala zakon po kome na njenoj teritoriji neće važiti odluke Ustavnog suda BiH uz obrazloženje da u istom tom sudu sjede sudije stranci i da sam sud nije institucija predviđena Dejtonskom sporazumom, zatim su tu odluku osudile sve političke partije sa sjedištem u Sarajevu, čak i neke koje u svom članstvu imaju većinu Hrvata, onda je hitno zakazan sastanak vladajuće koalicije na kom su se sukobili Dodik i ministar odbrane Zukan Helez. Po riječima samog Heleza sukob je bio na ivici fizičkog obračuna između njega i predsjednika Republike Srpske. Kako je Helez ispričao Dodik je opsovao genocid u Srebrenici na šta mu je Helez opsovao majku. Sukob je nekako spriječio predsjednik SDP-a BiH Damir Nikšić, ali su svi učesnici sastanka ostali na početnim pozicijama.

Revolt kod Dodika je izazvalo to što su Helez i član Predsjeništva BiH Denis Bećirević najavili konkretne poteze kao odgovor na kršenje ustava, samim tim i Dejtonskog sporazuma od strane Skupštine Republike Srpske. Naime, obojica njih su dali sedam dana međunarodnim predstvnicima u Bosni da konkretno djeluju, a ako to ne urade najavili su sprovođenje “plana b”. Niko još ne zna šta taj plan konkretno znači ali je najava istog bio dovoljan razlog za nervozu Dodika koju ispoljava, sad već uobičajeno, tako što najmonstruoznije vrijeđa Bošnjake kao narod.

Iako smo svjedoci mnogih situacija na ivici sukoba u Bosni još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, mnogi se slažu da sadašnja situacija nije nimalo bezazlena u smislu mogućnosti sukoba. Jedan broj uticajnih političara pominje crvene linije i kako su iste najnovijim dešavanjima pređene. Čak i Kristijan Šmit koji je izbjegavao otvoren konflikt sa Dodukom sve vrijeme od stupanja na dužnost, uprkos Dodikovom negiranju njega kao visokog predstavnika, pa i otvorenom vrijeđanju, u zadnjoj poruci građanima u Bosni poručuje da budu spremni na ozbiljne događaje koji slijede.

Ostaje da se vidi da li je sve ovo opet “pucanj iz prazne puške” kojim su u prošlosti i političari i međunarodni predstavnici bili itekako skloni.

Slični članci

Back to top button