Balkan

Godišnjica Igmanskog marša: Antifašizam nije iskorijenjen

Mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost, neće nikada moći praviti svoju budućnost, rekao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo

SARAJEVO (AA) – Na planini Igman danas je održano obilježavanje 78. godišnjice “Igmanskog marša”, legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči. Nekoliko hiljada okupljenih antifašista sa skupa je poručilo da pozdrav iz vremena Drugog svjetskog rata “smrt fašizmu, sloboda naroda“, u današnje vrijeme možda ima i veće značenje nego ranije, te da antifašizam nije iskorijenjen.

Tradicionalnim maršom i polaganjem vijenaca i cvijeća mnogobrojnih delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade, te prigodnim programom hiljade učesnika iz BiH i regije, ali i Rusije, Italije i Austrije obilježilo je 78. godišnjicu “Igmanskog marša”.

Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo izrazio je zadovoljstvo što je ponovo imao priliku prisustvovati obilježavanju godišnjice Igmanskog marša.

“Ovdje smo da se sjetimo svih onih koji nisu s nama, koji su najzaslužniji što imamo mir i slobodu. Mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost, neće nikada moći praviti svoju budućnost. I upravo poruka s ovog mjesta, koja treba da ide, je da s Igmana šaljemo poruku da antifašizam ovdje nije iskorijenjen, da je naprotiv jači možda više nego što je ikada bio“, kazao je Jusko.

Među učesnicima obilježavanja godišnjice Igmanskog marša svih starosnih dobi, bio je veliki broj Slovenaca, koji tradicionalno svake godine dolaze na Igman. Jedan od njih je i Bruno Kocijan iz Primorske, koji je sa dvadesetak prijatelja došao autobusom.

video sadrži dokumentarne snimke

Slični članci

Back to top button