Balkan

Hrvatska: nacionalizmi neće spasiti svijet

U Auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli sto “Pravda, jednakost i različitost u Hrvatskoj” u organizaciji Centra za demokraciju i pravo “Miko Tripalo”.

Okrugli sto održan je u okviru projekta Jean Monnet pod nazivom “Europske vrijednosti u novim državama članicama: Pvi pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji”.

Predsjednik Centra za demokraciju i pravo “Miko Tripalo” istoričar Tvrtko Jakovina istaknuo je kako ova organizacija već deset godina nastavlja s tematiziranjem problema koji su prisutni i važni u hrvatskom društvu.

“Podjele u svim evropskim društvima niti su neobične niti su rijetke. Ono što je za Hrvatsku i svaku malu zemlju osobiti problem je činjenica da se mi vrlo teško možemo dogovoriti oko minimuma zajedničkih vrijednosti i stvari koje bi nam trebale biti nesporne, koje bi trebale biti nedodirnute s promjenama na izborima i razlikama u idelogijama stranaka koje se bore u političkoj areni”, kazao je Jakovina.

Istaknuo je kako upravo taj faktor stvara probleme u društvu, te kako pitanja kao što su vladavina prava te jamstvo sloboda i jednakosti trebaju biti nesporna društvena činjenica, društveni minimum oko kojeg se ne bi trebalo raspravljati unutar dnevnopolitičke borbe.

“Bez pravila ne bismo nikada imali nogometne prvenstvo, bez pravila se nikada ne bismo mogli dogovoriti da ljudi iz različitih dijelova svijeta igraju i nastupaju u jednom ansamblu, na nogometnom prvenstvu ili unutar organizacije kao što je Evropska unija”, rekao je Jakovina.

Upozorio je na trendove jačanja nacionalizma te na zadiranje u internacionalizam i jačanje antiglobalizma, na stvaranje država-tvrđava, ustvrdivši kako će ta pitanja u skoroj budućnosti biti dominantna.

“U svijetu gdje su klimatske promjene stigle, nikakavi nacionalizmi, države koje će biti odvojene jedne od drugih u stalnom nepovjerenju, među kojima neće biti saradnje, i insistiranje na vlastitim nacionalnim, uskim stavovima neće uspjeti spasiti svijet budućnosti”, smatra Jakovina.

Centar “Miko Tripalo” okuplja veći broj članova, većinom sveučilišne nastavnike.

Slični članci

Back to top button