Balkan

Identifikovani posmrtni ostaci 10 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Lokvice na Igmanu

U toku je utvrđivanje identiteta za još dvije žrtve koje su ekshumirane iz ove masovne grobnice pa će njihova identifikacija biti naknadno zakazana

SARAJEVO (AA) – U prostorijama KJKP „Gradska groblja“ Visoko danas su identifikovani posmrtni ostaci DESET žrtava koje su 5. juna ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Lokvice na Igmanu. Tada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci 12 žrtava proteklog rata.

Kako je saopšteno iz Instituta za nestale osobe BiH, radilo se o primarnoj grobnici, a pretpostavljalo se da su na tom lokalitetu sačekani i likvidirani Bošnjaci iz Donjih Hadžića koji su u ljeto 1992. godine pokušali preko Igmana preći na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH. Nekim žrtvama bile su vezane noge vojnim opasačem. Uz njih su, osim odjeće i obuće, pronađeni i lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, nakit.

Lokacija grobnice otkrivena je zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva BiH i SIPA-e, a značajan doprinos dala je Federalna uprava civilne zaštite. Na tačnu lokaciju ukazalo je više od 30 čahura koje su pronađene na mjestu zločina.

Nakon ekshumacije izuzeti su koštani uzorci žrtava radi utvrđivanja njihovog identiteta uz pomoć DNK analize.

Slični članci

Back to top button