Balkan

Komšić: Vučić ne može spasiti Dodika od sankcija

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je, komentarišući sinoćni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, ocenio da Vučić ne može spasiti Dodika sankcija jer o njima ne odlučuje niti ih može zaustaviti, objavio je portal Slobodna Bosna.

“Dodika ne može spasiti Vučić, bez obzira koliko se on protivio uvođenju sankcija, jer o sankcijama koje se najavljuju ne odlučuje on, niti ih ukoliko se s njima krene, može zaustaviti”, rekao je Komšić.

Po njegovoj oceni, “jedino što Dodika i njegov plan razgradnje države spašava jeste usvajanje anticivilizacijskih zahteva” Hrvatske demokratske zajednice BiH za izmene izbornog zakona.

Te izmene, kako tvrdi Komšić, “ne znače ništa drugo nego ubijanje ne samo evropske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive BiH, i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi, pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time bi dodatno ojačala i Dodikova separatistička politika”.

Komšić naglašava da to vodi u sigurnu dezintegraciju države, što, po njegovoj oceni, “i jeste cilj Dodikove politike”.

“Nešto poput toga vodi u sigurnu dezintegraciju države Bosne i Hercegovine. Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sistema koji Čović hoće da ‘podeblja’. Budu li se politički procesi u BiH odvijali u tome pravcu to će značiti nagradu za svaki oblik destruktivnog političkog delovanja. Svi oni koji jesu za državu Bosnu i Hercegovinu, vjerujem da su toga i svjesni”, rekao je Komšić.

Predsedavajući Predsedništva BiH kaže da će od toga kako će se “svi zajedno prema tome postaviti, zavisi i budućnost BiH”. “A ona će biti baš onakva kakvu smo zaslužili”, zaključio je Komšić.

Predsednik srbije Aleksandar Vučić poručio je u subotu uveče da će se Srbija “apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj” i neće se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje neko donosi.

Vučić je posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom naglasi da je stav Srbije “veoma čvrst, jasan i nedvosmislen”.

“Molimo ih sve da razgovaramo, da rešavamo probleme dijalogom – postoji dobra volja svih nas da se problemi rešavaju razgovorom, a sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekta koji ništa dobro nikome neće doneti”, ocenio je Vučić.

On je ocenio i da je Dodik nedvosmisleno rekao kako ne postoji nikakav hir da Republika Srpska pravi probleme bilo gde i bilo kome, već da su njihovi skorašnji potezi reakcija na to da se pravo na korišćenje šuma i poljoprivrednog zemljišta Republici Srpskoj oduzima suprotno Dejtonskom sporazumu.

Slični članci

Back to top button