Balkan

U Sjevernoj Makedoniji osnovano Bošnjačko narodno vijeće

Bošnjačko narodno vijeće je osnovano nakon jednogodišnje uspješne saradnje nevladinih organizacije s ciljem popravljanja položaja bošnjačkog naroda u svim sferama društva

SKOPLJE (АА) – Unapređenjem saradnje bošnjačkih nevladinih organizacija koje djeluju na teritoriji Sjeverne Makedonije u Skoplju je protekle sedmice osnovano Bošnjačko narodno vijeće (BNV) s ciljem zastupanja nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u toj zemlji.

Bošnjačko narodno vijeće je osnovano 19. juna i čine ga udruženja “Merhamet”, “Preporod”, “Divanhana”, “Glas Orizara” i “Kulturni centar Bošnjaka”.

Izeta Babačić, jedna od članica Vijeća, na današnjoj konferenciji za medije u Skoplju izjavila je da je BNV osnovano nakon jednogodišnje uspješne saradnje pomenutih udruženja s ciljem popravljanja položaja bošnjačkog naroda u svim sferama društva.

“Bošnjačko narodno vijeće će štititi, razvijati i promicati nacionalne, vjerske i kulturne interese bošnjačkog naroda u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ono će se pobrinuti za zaštitu kulturno-historijskih spomenika bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoni, težeći očuvanju, afirmaciji i većoj službenoj i javnoj upotrebi bosanskog jezika i pisma u jedinicama centralne i lokalne vlasti, u obrazovnom procesu, kao i javnim servisima za informisanje”, izjavila je Babačić.

Dodala je da će se Vijeće zalagati i za veću zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama te da će raditi na unapređenju prekogranične saradnje, posebno sa susjednim zemljama. 

Bošnjačko narodno vijeće u Sjevernoj Makedoniji će u okviru svojih aktivnosti obilježiti i 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji su ustavno priznata entička zajednica. Prema popisu iz 2002. godine, u toj zemlji živi oko 17.000 Bošnjaka, odnosno 0,84 posto od ukupnog stanovništva. Pojedine nevladine organizacije tvrde da je ovaj broj mnogo veći. 

Slični članci

Back to top button