Balkan

Nelson: SAD su najveći prijatelj BiH

Nelson je ponovio čvrstu i stabilnu opredjeljenost SAD-a da pomažu uspješnoj BiH.

SARAJEVO – Sjedinjene američke države (SAD) zaista su najveći prijatelj BiH, poručio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa američki ambasador Eric Nelson.

“BiH nema većeg prijatelja od SAD-a. Od kraja rata do danas uložili smo skoro dvije milijarde dolara u njenu ponovnu izgradnju”, rekao je Nelson.

Međutim, kako je naveo, u BiH još puno toga treba uraditi, a na tom putu od izuzetne važnosti su pravna država i vladavina zakona. U tim poljima, poručuje ambasador, treba ostvariti još više napretka i uložiti još više napora, naročito u vezi s ruskim i kineskim utjecajem.

Naglašava da nedavna rasprava u Komitetu za oružane snage Senata američkog Kongresa, gdje je razgovarano i o situaciji u BiH, pokazuje koliko je ozbiljan interes Kongresa, ali i američke administracije za situaciju u BiH, naročito za njen put ka EU i partnerstvo s NATO-om.

Nelson je ponovio čvrstu i stabilnu opredjeljenost SAD-a da pomažu uspješnoj BiH.

“SAD su ovdje. Znamo da ima previše retorike koja dijeli i unosi nemir. Međutim, za BiH je važno da napreduje u provedbi važnih reformi. A da bi u tome napredovala, sve njene institucije moraju funkcionisati. Dijalog se mora voditi na svim nivoima vlasti”, rekao je Nelson.

On je istakao kako razumije frustraciju građana aktuelnom situacijom u BiH, ali i poručuje da je optimista, te da BiH može funkcionisati znatno bolje.

Slični članci

Back to top button