Globus

I Rusija ima crvene linije

Predsednik Rusije je kazao da će nove hipersonične rakete početkom naredne godine biti sastavni deo naoružanja ruske mornarice.

MOSKVA (FoNet) – Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas NATO da ne gomila trupe i oružje u Ukrajini, jer to za Rusiju predstavlja crvenu liniju i dovešče do snažnog odgovora.

Komentarišući optužbe Zapada da Rusija namerava da uđe sa vojskom u Ukrajinu, Putin je rekao da je Moskva podjednako zabrinuta zbog vežbi koje NATO organizuje u blizini ruskih granica, preneo je AP.

Obraćajući se učesnicima onlajn investicionog foruma, Putin je istakao da širenje NATO na istok ugrožava vitalne interese Rusije, a izrazio je zabrinutost da bi taj vojni savez na kraju mogao da iskoristi teritoriju Ukrajine za postavljanje raketa, koje bi mogle da stignu do Moskve za samo pet minuta.

“Te pretnje za nas su crvena linija. Nadam se, ipak, da dotle nećemo doći i da će na kraju prevladati zdrav razum i odgovornost za svoje države, ali i za globalnu zajednicu”, rekao je Putin.

On je naveo da je Rusija bila primorana da na rastuće pretnje odgovori razvojem novih hipersoničnih oružja.

“Šta je trebalo da radimo. Bilo je neophodno da razvijemo nešto čime bismo ciljali one koji nas ugrožavaju i to već sada možemo da uradimo”, upozorio je Putin.

Predsednik Rusije je kazao da će nove hipersonične rakete početkom naredne godine biti sastavni deo naoružanja ruske mornarice i moći će da stignu do ciljeva u istom roku.

“To znači da će takođe za pet minuta stići do onih koji izdaju naređenja”, precizirao je Putin.

Ruska vojska je imala više testiranja hipersonične krstareće rakete “Cirkon”, koja leti brzinom devet puta većom od brzine zvuka, a poslednja proba izvršena je u ponedeljak.

Upitan šta misli o nuklearnom jačanju Kine, Putin je rekao da Rusiju to ne zabrinjava, jer su Moskva i Peking “glavni faktor globalne stabilnosti”.

Slični članci

Back to top button