Globus

NASA primila 12.000 zahtjeva za obuku astronauta

Iz NASA-e su kazali da su presretni zbog ogromnog broja zainteresovanih za buduću generaciju astronauta od kojih će, ipak, moći primiti samo njih desetak, a konačni rezultati rigoroznog postupka selekcije će biti objavljeni tek u ljeto 2021. godine

NEW YORK (AA) – Više od 12.000 osoba je podnijelo zahtjev u okviru programa “Artemis” kako bi postali astronauti američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

Iz NASA-e su kazali da su presretni zbog ogromnog broja zainteresovanih za buduću generaciju astronauta od kojih će, ipak, moći primiti samo njih desetak, a konačni rezultati rigoroznog postupka selekcije će biti objavljeni tek u ljeto 2021. godine.

NASA regrutira novu posadu astronauta za program “Artemis”, a cilj je, između ostalog, da na površinu Mjeseca stupi i prva žena. Prva posada “Artemisa” bi trebala sletjeti na Mjesec do 2024. godine, a potom bi se svake godine slala druga posada.

Čelnik NASA-e Jim Bridenstine je izjavio da je sretan zbog velikog interesovanja za ovaj program obuke.

“Ušli smo u novu eru istraživanja svemira programom Artemis. Raduje nas i to što brojni Amerikanci podnose zahtjeve da nam se pridruže”, kazao je Bridenstine.

NASA je od 1960-tih godina do sada odabrala oko 350 osoba kako bi bili obučeni za astronaute.

Tako je 2017. godine od 18.300 kandidata njih 12 izabrano za astronaute, a 11 je izdržalo obuku do samog kraja.

Kandidati moraju biti državljani SAD-a i imati magistarsku diplomu u naučnim disciplinama, tehnologiji ili matematici, a primaju se i ljekari i piloti. NASA trenutno raspolaže sa 48 aktivnih astronauta.

Slični članci

Back to top button