Globus

Protesti tresu SAD. Rasizam ne može da se skriva

Protesti u SAD i sedmog dana posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Najmanje 40 gradova uvelo je policijski čas ali su u mnogima demonstranti izašli na ulice uprkos tome. U 23 države aktivirani su pripadnici Nacionalne garde. Predsednik Donald Tramp je prethodno objavio mobilizaciju vojske da zaustavi nasilje.

U nekim gradovima protesti su bili mirni ali nisu izostali incidenti ni pre ni posle uvođenja policijskog časa. Terensko vozilo je uletelo među policajce u Bufalu, u državi Njujork. Tom prilikom su povređena dvojica policajaca. Obojica su u stabilnom stanju. Vozač i putnici iz terenca su privedeni.

Dok su demonstranti kršili policijski čas na Tajms Skveru u Njujorku policijski komandir je narediio privođenja.

“Ne dajte im da pobegnu”, uzviknuo je, a to se odnosili na grupu od oko 300 do 400 demnstranata koji su počeli da beže.

To je prvi put da je u Njujorku uveden policijski čas u poslednjih sedamdeset godina. Prethodno su demonstracije održane u Astoriji, Kvisu, Bruklinu i Menhetnu.

Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas mirni demonstranti su se okupili u Mineapolisu na mestu gde je Džordž Flojd ubijen.

Oni su naveli da se neće povući pred policijom. Zabarikadirali su ulice u okolini kako bi sprečili policiju da stigne do njih.

Policija je dozvolila mirne proteste u Dalasu i nakon što je počeo policijski čas.

Dok su demonstranti išli ka Vašingtonskoj kineskoj četvrti, američki vojni helikopter “lakota” ih je nadleteo veoma nisko, podižući prašinu a lomila su se i stabla drveća.

Slični članci

Back to top button