Globus

Erdogan: Turska potrošila blizu 40 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da njegova zemlja ne zatvara vrata izbjeglicama, ali da želi pomoći u uspostavi sigurne zone u Siriji

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da sirijski grad Idlib polako nestaje.

“Idlib polako nestaje. Kako god je nestao Halep, koji je sravljen sa zemljom, na isti način i u istoj situaciji nalazi se i Idlib”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Češke Andrejom Babišom u Ankari.

Istakao je da njegova zemlja ne zatvara vrata izbjeglicama, ali da želi pomoći u uspostavi sigurne zone u Siriji.

“Ako bi mogli pomoći da osiguramo uspostavu sigurne zone bili bi zaista vrlo sretni”, kazao je turski predsjednik.

Izjavio je također da je Turska spremna dodatno produbiti bilateralne odnose sa Češkom.

“Turska je potpuno spremna i voljna da s prijateljskom zemljom Češkom, našim saveznikom, dodatno razvije odnose na svim poljima”, rekao je Erdogan te dodao da njegova zemlja želi povećati trgovinsku razmjenu sa Češkom na 5 milijardi dolara.

“Osim toga, naše dvije zemlje sarađuju i unutar multilateralnih platformi, posebno u NATO-u”, rekao je Erdogan, izrazivši zahvalnost toj zemlji zbog podrške Turskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Podsjetio je da je EU njegovoj zemlji dala brojna obećanja u vezi s podrškom migrantima, ali da do sada nije poslala čak ni 3 milijarde eura, dok je, kako je kazao, Turska do sada potrošila blizu 40 milijardi dolara na izbjeglice.

Slični članci

Back to top button